Ei bacon i to

– Ei bacon i to
Dette hører man ofte i butikkene på Bryne rundt lunsjtider.

For uinvidde: det betyr at man vil ha en farse med bacon, delt opp og servert i to brød. Regnet som en delikatesse på Jæren. Farse lages med grønnsaker eller bacon, heidevegg (hvetekake) er fast tilbehør og man kan velge å få farsen i ett eller to brød. Jærbuen elsker det!

farseToppen av jærsk kulinarisk fryd er å gå ut av butikken med en pose som i løpet av sekundet er  gjennomvåt av farsefett.

Farsen er så viktig for jærbuen at  Jærbladet hadde egen farse-test – og det skal visstnok være en av de mest leste artiklene på nett!

Mitt første møte med farse var når jeg som nyinnflyttet rotet meg inn på Nubben Matsenter. Eller Nubben matsenter og våpenhandel. Det var nemlig kombinasjonen, de solgte både dagligvarer og våpen. Det er jo noe man ville forvente å finne i Alabama, USA. Og altså på Bryne. Mat og våpen, ganske så praktisk hvis du trenger en liter melk, et brød… og en hagle.

Nok om det. Jeg var på Nubben og gikk der med handlevognen. Så dukket det opp et ansikt mellom reolene:

– Leida du itte farse?

– Hææ?

– Sko du hatt farse?

Jeg skjønte ikke helt hva hun mente. Jeg tenkte først at her tar de alternativ ansettelse på alvor, og det ble ikke bedre når hun viste meg til en bakke med overdimensjonerte, bleike kjøttkaker, med små biter gulrot, mais og annet av mer ubestemmelig art stikkende ut. En stram lukt kom det også fra disse rare kakene som lå der og badet i sitt eget fett.

Jeg turte verken smake eller kjøpe da, men man kan ikke bo lenge på Jæren uten å smake farse, så til slutt måtte jeg til pers. Og nå legger jeg meg vel ut med alle jærbuer, men det får stå sin prøve: Jeg liker ikke farse!

Jeg ser ingen grunn til at noe som kunne blitt til en kjøttkake gir opp og blir til farse! Er ikke kjøttet godt nok til å bli til kjøttkake bør man ikke bruke det!

Jeg har min egen teori om hvordan man lager farse:
Etter stengetid tar butikksjefen en handlevogn, og går rundt i butikken og plukker ut alle produkter som har gått ut av dato. Matvarer, tørrvarer, samma det – oppi vognen med det. Så kastes det hele i et stort kar. Så får man tilkjørt dyrekadaver som ikke en gang Norsk Protein kan gjøre seg bruk av, fyller på med harsk matfett til det dekker kanten av karet,  kverner det hele sammen og steker kaker av det.

Og selger til glade jærbuer som får «ei bacon i to» til 35 kroner. Det er treretter god nok for jærbuen det!

Jærbuen er ikke blyg på naturens kall

Tema i dag er jærbuens kontrastfylte dualitet, eller tosidighet hvis man sverger til enklere ord.

P1060452

Jærbuen er jo fostret på generasjoner hard, krevende gardsdrift. Nærkontakt med natur og dyr har gjort jærbuen godt vant med livets syklus: unnfangelse, fødsler, leven og død. En er hverken skvetten eller redd for å forholde seg til slikt. Når det gjelder dyr, vel å merke.

Samtidig må en innrømme at det altoppslukende slitet, knapp tid og isolasjon har nedarvet en sunn skepsis til framandfolk og sosiale situasjoner.

Fortsett å lese «Jærbuen er ikke blyg på naturens kall»