Når byasen bygger…

Jeg som trodde byggskummet skulle bli min beste venn....
Jeg som trodde byggskummet skulle bli min beste venn….

I dag har jeg «listet» rundt dør og vinduer i et anneks. Jeg har saget feil, jeg har slått opp skjevt, jeg har brukt ord som ville fått en nordlending til å vri seg i misunnelse – og jeg har hatet hvert sekund!

Jeg er INGEN handyman. Jeg har INGEN anlegg for praktisk arbeid, og jeg liker IKKE å gjøre det!

Allikevel ville jeg bygge et anneks i hagen. Eller «jeg bygge» er ikke helt riktig, det betyr «se på at andre bygger». Heldigvis har jeg noen fantastiske venner som er like faglig dyktige som de har gode hjerter, og jeg har fått hjelp (les: jeg har sett dem jobbe) til forskaling, støp og oppsett av annekset. TUSEN TAKK!

Det innvendige skal jeg nok alltids fikse, tenkte jeg i mitt overmot. For selv hos sånne upraktiske menn som meg spretter det av og til opp en liten handymansdjevel på skulderen som sardonisk sier: «du fikser vel dette Harald, du er vel mann?…».

Jeg har spurt folk som kan slikt om råd. Det skal man egentlig aldri gjøre. For folk som kan slikt skal jo alltid gjøre ting så komplisert. Som det at man trenger et sutak, en slags lufting mellom tak ute og tak inne. Så jeg laget sutak. Med verden STØRSTE plater – og tunge som bly! Dette balte jeg med i vinter. Husker dere stormene i vinter?? Da sto jeg med noen sinnsykt store og digre plater i hylende vind og laget sutak!!! Jeg hatet hvert sekund!

Man må bare innse at man ikke kan dette, og bestemme seg for at dette er "godt nok" for en kontorrotte uten et praktisk gen i kroppen! Merk for øvrig den teite drittspikeren nederst, den som bøyde seg i stedet for å gå rett inn.
Man må bare innse at man ikke kan dette, og bestemme seg for at dette er «godt nok» for en kontorrotte uten et praktisk gen i kroppen! Merk for øvrig den teite drittspikeren nederst, den som bøyde seg i stedet for å gå rett inn.

Så isolerte jeg. Brukte plast. Snakket med fagfolk. Tok vekk plast. Kledde vegger og tak med panel (fikk hjelp til taket). Det gikk egentlig ganske greit. Jeg hadde hele tiden tenkt at listene vil dekke min fagmessig dårlig utførte jobb.

Og jeg har lenge tenkt på å liste. Og siden det er tanken som teller har det tatt noen måneder før jeg endelig tok meg selv i nakken og tenkte at tanken ikke var nok. Avgårde til Byggmixen på Bryne. Fikk god hjelp med hva jeg trengte, og fant til min glede at de hadde ferdigmalte lister. Eget ferdigmalt karmsett til døren hadde de også. Suksess!

(Noen vil kanskje huske mine utfordringer med 2.4 og Byggmixen på Bryne):

Først tok jeg hjørnelistene, easy peasy, og med freidig mot gikk jeg i gang med gulvlistene. Ja, burde kanskje skråsaget dem, men slikt kan jeg ikke, så jeg bestemte meg for at det ble fint nok som det ble. Dønn deal. Så over til døren. Målte opp, og her saget jeg på skrå. Fint skal det være. So far so good. Så måtte jeg sage til den venstre listen, og da brukte jeg jo bare høyre side som mal… MEN DET SKAL MAN JO IKKE GJØRE!! Da blir jo resultatet speilvendt!!

Lister til besvær... Den til venstre var jo grei nok. Problemet oppsto når den til høyre skulle sages... her er resultatet etter at sagen fungerte som huggvåpen. Deler av listen vil jeg nok aldri finne igjen...
Lister til besvær… Den til venstre var jo grei nok. Problemet oppsto når den til høyre skulle sages… jeg er her faktisk i gang å sage riktig (for jeg tenkte å skjøte listen nederst), men tror du ikke at sagen sviktet og herpet til hele greia! Da gikk det i svart for meg, og sagen ble brukt som huggvåpen. Resultatet ser du her. Deler av listen vil jeg nok aldri finne igjen…

Det var i det øyeblikket jeg nådde punktet som i retten ville blitt betraktet som «utilregnelig i gjerningsøyeblikket». Skal ikke gå for mye i detalj om hva som hendte, men jeg fikk i hvert fall lært at en sag også kan brukes som øks.

Jeg ber herved mine naboer om uforbeholden unnskyldning for brudd på alminnelig ro og orden, men man lar seg jo rive med…

Så, etter å ha brukt noen timer på å roe meg ned måtte jeg gå den tunge veien tilbake til Byggmixen på Bryne, hvor jeg gjorde to bomkjøp:

 1. Nytt ferdigmalt karmsett til døren. Jeg var så oppsatt av å få med meg nytt sett at jeg ikke la merke til at det var profilert. Jeg ville ikke ha profilert! Jeg la ikke merke til at det var profilert før jeg hadde tatt av plasten og begynt å streke på det.

  Jo - etter å ha slavet med listen HELE DAGEN er det HELT GREIT å ikke vinkelsage dem!!! Og de skulle ikke være profilerte heller! Driten!
  Jo – etter å ha slavet med listen HELE DAGEN er det HELT GREIT å ikke vinkelsage dem!!! Og de skulle ikke være profilerte heller! Driten!
 2. Min «redningsplanke» har hele tiden vært fugemasse. Et eller annet til å fylle det STORE gapet mellom karm og list. Har hørt om foringer, men tenkte at fugemasse måtte være midt i blinken. Ble anbefalt byggskum. «Men skummer ikke det mye?» spurte jeg. «Ikke denne», sa den hyggelige byggmix-damen. Så valgte jeg i min kjiphet heller en som var på tilbud – og som SKUMMET VELDIG!!!
  Grønt ekkelt og slimete... det blir nok en hyggestund når dette skal fjernes fra listene ja... Dritt!!!! Legg for øvrig merke til at jeg kun hadde to feilslag på dykkerten!
  Grønt ekkelt og slimete… det blir nok en hyggestund når dette skal fjernes fra listene ja… Dritt!!!! Legg for øvrig merke til at jeg kun hadde to feilslag på dykkerten!

  Jepp, jeg håper dette blir mitt siste byggeprosjekt. Noensinne!!
  Man skal ikke liste seg gjennom livet!

  …men så skulle jeg så gjerne hatt en platting utenfor annekset da…

  Sett litt på avstand ser det jo ikke så helt gale ut. Må bare aldri slippe fagfolk inn i annekset, de får vel dobbelsidig krupp når de ser slikt...
  Sett litt på avstand ser det jo ikke så helt gale ut. Må bare aldri slippe fagfolk inn i annekset, de får vel dobbelsidig krupp når de ser slikt…

Forfatter: Harald Ellingsen

Trenæva siddis utvandret til Jæren i -98.

Legg igjen en kommentar